dinsdag 3 november 2009

Paardrijden is gevaarlijker dan xtc??

Dwarse drugsprofessor ontslagen door Britse minister

Carola Houtekamer | 2 november 2009 om 09:33

Ruzie over drugsadviezen in Groot-Brittannië. Afgelopen vrijdag werd professor David Nutt ontslagen door minister Johnson van Binnenlandse Zaken. Twee andere leden van de commissie namen gisteren ook ontslag, uit protest. Nutt zei dat hij het betwijfelde of ‘echte wetenschappers’ wel voor Johnson kónden werken.

Nutt is is voorzitter van de wetenschappelijke commissie die de Britse regering adviseert over drugsbeleid. Begin dit jaar zette Nutt kwaad bloed bij de overheid met de bewering dat paardrij-verslaving gevaarlijker is dan xtc-gebruik. Hij zei:

“Making riding illegal would completely prevent all these harms – this attitude raises the critical question of why society tolerates – indeed encourages – certain forms of potentially harmful behaviour but not others.”

De overheid moet de gevaren van verschillende soorten drugs niet overdrijven, wilde hij maar zeggen, want paardrijden brengt meer schade aan mensen toe.

(Het artikel “Equasy, an overlooked addiction with implications for the current debate on drug harms” uit Journal of Psychopharmacology is hier te downloaden. Lees hier een profiel van Nutt van de BBC.)

In plaats van zijn excuses aan te bieden aan de toenmalige minister Jacqi Smith, gaf hij deze zomer een lezing waarin hij stelde dat alcohol en tabak gevaarlijker zijn dan LSD, xtc en wiet. Vrijdag zei hij dat de overheid cannabis had opgehoogd naar klasse B (voor zwaardere drugs) om politieke redenen.

Toen was de maat vol. Nutt hadd zich niet over politieke besluitvorming uit mogen laten en werd ontslagen. En dan de vraag: volslagen onzin, dit ontslag? Of is er wat voor te zeggen dat de overheid zijn drugsbeleid (drugs zijn slecht) helder en consistent naar buiten brengt?

 

Geen opmerkingen: